ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΕΡΒΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι εκπαιδευτικοί

Για άλλη μια χρονιά θυμόμαστε και τιμούμε το Έπος του 1940. Μια λαμπρή εποποιία που ξεκίνησε με το σθεναρό ‘’ΟΧΙ’’, ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου του 1940, στον ξένο κατακτητή, που απαίτησε να μας υποτάξει. Τα μεγέθη άνισα φαινομενικά: η μικρή Ελλαδίτσα τολμά να τα βάλει με μεγαλύτερες και ισχυρότερες Δυνάμεις, όπως η Ιταλία και η Γερμανία.

Ωστόσο, οι Έλληνες, αντάξιοι της Ιστορίας μας, με πίστη στο Θεό και στα Πεπρωμένα της φυλής, εναντιωθήκαμε στην αυθαίρετη καταπάτηση των εδαφών μας, αμυνόμενοι υπέρ βωμών και εστιών, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση στην εκτέλεση του υψίστου προς την πατρίδα καθήκοντος. Αντισταθήκαμε στο φασισμό και το ναζισμό που φίμωσε, ακρωτηρίασε σώματα και ψυχές, ακύρωσε κάθε έννοια ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και οδήγησε στον όλεθρο την ανθρωπότητα.

Γιατί στην χώρα που γέννησε την Δημοκρατία δεν χωρά οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού με οποιονδήποτε μανδύα κι αν καμουφλάρεται, όπως δεν χωρά και καμιά απειλή κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και της ελευθερίας μας. Φαίνεται να είναι μπολιασμένη στο DNA του ‘Ελληνα η έννοια της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, η αντίδρασή του σε κάθε επίδοξο κατακτητή, που πάει να τον φιμώσει ή άδικα προσπαθεί να του στερήσει ό,τι είναι συνδεδεμένο με την μακραίωνη Ιστορία του, ποτισμένο και κερδισμένο με το αίμα του.

Έτσι πορευόμαστε μέσα στους αιώνες. Σ΄ αυτή τη μακραίωνη πορεία μας ως Έθνος υπάρχει η συνέχεια από τη νέα γενιά. Η Παιδεία μπορεί να μας εξασφαλίσει αυτή τη συνέχεια. Υποχρέωση της Εκπαίδευσης είναι να εμφυσήσει στα νέα παιδιά τις αξίες και τα ιδανικά, να καλλιεργήσει στους μαθητές/τριες δημοκρατική συνείδηση, ελεύθερο και κριτικό πνεύμα. Χρέος μας είναι να προετοιμάσουμε ελεύθερους και ενεργούς πολίτες, που θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων - αν χρειαστεί - και θα το ξεπεράσουν ακόμη, όπως και οι πρόγονοί μας.

Χρόνια Πολλά!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27/10/2022 10:14