Ένα διαδικτυακό ταξίδι στα χρόνια του Αγώνα του 1821 με την καθηγήτρια Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας διοργάνωσε την εκπαιδευτική δράση «Ένα διαδικτυακό ταξίδι στα χρόνια του Αγώνα του 1821» κατά την οποία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Σχολικών Μονάδων της ΔΔΕ Λάρισας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την καθηγήτρια Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρία  Ευθυμίου  – μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους με πλούσιο συγγραφικό έργο και πολυδιάστατη ακαδημαϊκή δράση – να φωτίζει και να αναδεικνύει διάφορες πτυχές αυτού του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος, της Ελληνικής Επανάστασης που ανέτρεψε τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα του παρελθόντος.

im1

Την εκδήλωση χαιρέτισε η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας κ. Βάσω Ζιάκα, η οποία προλόγισε και την κ. Ευθυμίου εξαίροντας την σημαντική της προσφορά στην πνευματική ζωή του τόπου μας.

im2

Η κ. Μαρία Ευθυμίου αναφέρθηκε στο δύσκολο αυτό εγχείρημα της Ελληνικής Επαναστάσεως που διήρκεσε περίπου επτά χρόνια κατά τα οποία οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και συγκρούσεις αποδείχθηκαν εξίσου σφοδρές με εκείνες στα πεδία των μαχών και στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Χάρη όμως σε αυτόν τον Αγώνα δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην ελληνική ιστορία, ορίστηκαν τα σύνορά του καθώς και ο πρώτος Κυβερνήτης του, ο Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας.