Ολοκλήρωση και παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης «Μηχανή του Χρόνου»

Μια επιτυχημένη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και του Διαχρονικού Μουσείου που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2016 – 2017, ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε την Πέμπτη, 4 Μαΐου το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου.

Μεταξύ των στόχων της δράσης Μηχανή του Χρόνου ήταν να δοθεί έναυσμα για αλλαγή του παραδείγματος στη σχέση σχολείου –μουσείου και, παράλληλα, να εκφραστεί η δημιουργικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών. Μια αξιόλογη ομάδα εκπαιδευτικών, αρχαιολόγων, μουσειοπαιδαγωγών και εικαστικών σχεδίασε και υλοποίησε το έργο. Κοινός προσανατολισμός όλων ήταν αφενός να αξιοποιούνται η γνώση και η εμπειρία των εκπαιδευτικών, αφετέρου οι προτεινόμενες δραστηριότητες να έχουν νόημα για τους μαθητές και να τους ωθούν σε ενεργή συμμετοχή, διερευνητική μάθηση και εμπειρία.

 

Στο πρώτο στάδιο της δράσης πραγματοποιήθηκε μια σειρά επιμορφωτικών συναντήσεων των καθηγητών διάφορων ειδικοτήτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα έγιναν:

-ειδική ξενάγηση στον χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας από τις αρχαιολόγους Αλεξίου Νεκταρία, Κατακούτα Στέλλα, Παπαναστασούλη Ματίνα, Τσιάκα Ασημίνα,

-εργαστήρια Μουσειοπαιδαγωγικής με τις μουσειοπαιδαγωγούς Χαρά Κανάρη, Θεοδοσία Ράπτου και τη λαογράφο- αρχαιολόγο Λίνα Μουσιώνη,
-εργαστήρια Εικαστικών, με τους εκπαιδευτικούς Βαγγέλη Βλαχοδήμο, Έφη Σδούκου, Βιβή Τσιόγκα, και Πληροφορικής με τον Ρίζο Χαλιαμπάλια. 

Κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017, τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου και άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί της περιοχής «υιοθετήθηκαν» από τους συμμετέχοντες καθηγητές και τους μαθητές τους στη διδασκαλία διάφορων μαθημάτων.

 

Οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που συμμετείχαν στην παρουσίαση με τα έργα τους είναι:

Μουσικό σχολείο Λάρισας: οι εκπαιδευτικοί Ιφιγένεια Σδούκου με το έργο «Μια διαφορετική επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας: “mannequin challenge ”, “selfies” και φωτογράφηση» και Ιωάννα Ρόσκα με το έργο «SpielendDeutschlernen! – Μαθαίνω Γερμανικά παίζοντας»

Γυμνάσιο – Λυκ. Τάξεις Μακρυχωρίου Ευαγγελία Παπαγιαννοπούλου: «Η ανθρώπινη μορφή στο πέρασμα του χρόνου»

Γυμνάσιο - Λυκ. Τάξεις Κρανέας: οι εκπαιδευτικοί Αντιγόνη Καρύτσα με το έργο «Η αρχαία ελληνική ενδυμασία» και Βάνα Μπακάλη «Δια χαλκού και σιδήρου».

3ο Γυμνάσιο Λάρισας, Βιβή Τσιόγκα: «Τέρατα»

6ο Γυμνάσιο Λάρισας, Ιωάννα Μπρασινίκα: «Ταξιδευτές στον χρόνο»

7ο Γυμνάσιο Λάρισας, Πέτρος Δημοβέλης: «Παιχνίδια στο μουσείο»

Γενικό Λύκειο Συκουρίου, Αικατερίνη Κοθρά, Γεωργία Μπεϊνά: «Τα μνημεία της Λάρισας μάς διηγούνται την ιστορία τους»

Γενικό Λύκειο Τυρνάβου, Ακριβούλα Γεράκη: «Με το “Μάτι” Τυρνάβου στην Τέχνη κα Κουλτούρα Α.Ε.»

6ο Λύκειο Λάρισας, Βιβή Τσιόγκα: «Το δαχτυλίδι του Νόστου»

14ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, Ρούλα Σιλιντζή «Μαγειρικά σκεύη στην περιοχή της Θεσσαλίας, από την παλαιολιθική εποχή έως σήμερα»

1ο ΣΔΕ Λάρισας, Τάσος Μάτος: «Διαχρονικές … ιστορίες»

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εκπρόσωποι των φορέων της πόλης και ενδιαφερόμενοι για την ανάπτυξη και ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου που συντελείται στα σχολεία του νομού Λάρισας.

 

Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου