ΜΗΝΥΜΑ ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2023

Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου η εκπαιδευτική κοινότητα γιορτάζει και τιμά τους Προστάτες της, τους Τρεις Ιεράρχες. Ο Μέγας Βασίλειος, Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τρεις φωτισμένοι Πατέρες και Δάσκαλοι σφράγισαν με τη ζωή τους και το έργο τους την ελληνορθόδοξη παιδεία συνδέοντας τα ελληνικά γράμματα με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Αυτά που δίδασκαν τα έκαναν και πράξη με την υποδειγματική τους ζωή και την πλούσια κοινωνική προσφορά τους, χαράζοντας έτσι το δρόμο για τον φωτισμένο δάσκαλο και το σωστό παιδαγωγό, που δεν περιορίζεται στη μετάδοση γνώσεων, αλλά ενδιαφέρεται και για την ηθική και συναισθηματική θωράκιση του μαθητή του, ώστε να εξελιχθεί στη ζωή του, πρωτίστως ως άνθρωπος.

Στην εποχή μας κάτι τέτοιο έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία, καθώς κυριαρχεί η εικόνα και η επιφανειακή αντιμετώπιση του κόσμου. Στην εποχή της υπερπληροφόρησης όπου το ουσιώδες χάνεται και ‘’πνίγεται’’ στο επουσιώδες, η επιστημονική – τεχνολογική εξέλιξη συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς, αφήνοντας, όμως, κατά πολύ πίσω της, ατροφική, την ηθική εξέλιξη, στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, οι Τρεις Ιεράρχες μπορούν να αποτελέσουν λαμπρό παράδειγμα και πρότυπο ολοκληρωμένου ανθρώπου, που πέρα από επιστήμονας είναι συνάμα και άνθρωπος. Το ότι οι ίδιοι ενεργούσαν και πρόσφεραν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του συνανθρώπου τους, χωρίς να εξετάζουν την εθνικότητά του, την θρησκεία του, την κοινωνική και οικονομική του κατάσταση θα πρέπει να είναι και το μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, μήνυμα προσφοράς, ανοχής και σεβασμού στη διαφορετικότητα, αλληλεγγύης και, πάνω από όλα, αγάπης προς τον διπλανό μας.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί , σας εύχομαι υγεία , αγάπη και πίστη στην αξία του λειτουργήματος που ασκείτε. Η αγάπη για την γνώση και την παιδεία να σας καθοδηγεί και ο λόγος και το έργο των Τριών Ιεραρχών να εμπνέουν και να εμπλουτίζουν το πολυδιάστατο έργο όλων μας .

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες ,οι Τρεις Ιεράρχες μας εκτός από εξαίρετοι δάσκαλοι υπήρξαν και υποδειγματικοί μαθητές. Ανοίξτε το πνεύμα σας και αφεθείτε στο ταξίδι της γνώσης που η εκπαίδευση σας προσφέρει , εμπιστευτείτε με κρίση και αγάπη τους δασκάλους σας που στέκονται δίπλα στην πορεία της εξέλιξή σας .

Και όπως μας διδάσκουν οι τρεις ιεράρχες μέσα από το έργο τους με σεβασμό, ελευθερία και αγάπη εύχομαι να χτίζουμε μεταξύ μας σχέσεις στέρεες και διαχρονικές.

Κρατώντας αυτό, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα: Χρόνια πολλά και οι Τρεις Άγιοι Πατέρες να φωτίζουν πάντα τον δρόμο και το έργο μας!

 

Ο Αν. Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας
Νικόλαος Ζέρβας

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30/01/2023 10:28