Μήνυμα του Αναπληρωτή Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες

    Ο Ελληνισμός όπου γης ανήμερα της 25ης Μαρτίου γιορτάζει και τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Ελληνισμός και Ορθοδοξία, δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες ανά τους αιώνες. Αρχές και αξίες, ιδανικά, με βαθιές ρίζες στην μακραίωνη ιστορική πορεία των Ελλήνων, καθώς και η ορθόδοξη χριστιανική πίστη αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που θα κάνουν βαθιά συνείδηση στους σκλαβωμένους για πάνω από τετρακόσια χρόνια Έλληνες, την ανάγκη για διεκδίκηση της ελευθερίας τους και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

     Οι δυσκολίες τεράστιες για το καθημαγμένο Γένος και ο αγώνας τιτάνιος. Όλοι, λαός, άρχοντες και κλήρος θα συστρατευτούν σ΄ αυτόν. Προτεραιότητα η ενδυνάμωση και η συνοχή του Έθνους μέσω της παιδείας και της Εκκλησίας. Φωτισμένοι Δάσκαλοι ενημερώνουν το υπόδουλο Γένος για τις  ιδέες του Διαφωτισμού, το μπολιάζουν μ΄αυτές, το βοηθούν να συνειδητοποιήσει την εθνική του ταυτότητα και να αποζητήσει την ελευθερία του και την εθνική του κυριαρχία.

    Η παιδεία αφυπνίζει το πνεύμα, τις ψυχές, η πίστη θεριεύει τις καρδιές και ώριμοι πια, με ενότητα και ομοψυχία οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα ριχτούν στον Αγώνα, για να μπορούν ελεύθερα να ορίζουν την ζωή, την τιμή, την αξιοπρέπειά τους.

   Ήδη, μέσα από τα Συντάγματα του Αγώνα, συντάγματα φιλελεύθερα και δημοκρατικά, προβάλλει η πρόθεση και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, να συγκροτήσουν στα εδάφη τους κυρίαρχο και ευνομούμενο Ελληνικό κράτος και να ζήσουν πλέον ειρηνικά.

  Αξίζει να παραδειγματιστούμε από τους ήρωες και τις ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης και να καταλάβουμε πως μόνο μέσα σε καθεστώς ελευθερίας, ειρήνης, δημοκρατίας, ομοψυχίας και κοινωνικής αλληλεγγύης μπορούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν έθνη και λαοί.

 Χρόνια Πολλά.

 

Ο Αν. Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας

Νικόλαος Ζέρβας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24/03/2022 10:13