Εκπαιδευτική δράση Μηχανή του Χρόνου - μια συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας για το σχολικό έτος 2016-2017

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι επιμορφωτικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών που, από 24 Νοεμβρίου, συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δράση Μηχανή του Χρόνου. Πρόκειται για μια συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας για το σχολικό έτος 2016-2017.

 Σκοπός της δράσης είναι οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους να προσεγγίσουν τον πλούτο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με βιωματικό τρόπο: υιοθετώντας ένα έκθεμα της συλλογής και αξιοποιώντας το στη διδασκαλία ενός μαθήματος που επιθυμούν.  Το ιστορικό αντικείμενο να αποτελέσει, δηλαδή, μαθησιακό υλικό σε οποιοδήποτε διδακτικό αντικείμενο. Για τον λόγο αυτό προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων.

Με βάση τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής, συνδιαμορφώθηκε από δύο φιλολόγους της Δ.Δ.Ε. Λάρισας, τέσσερις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχιαοτήτων Λάρισας, δύο μουσειοπαιδαγωγούς, μια αρχαιολόγο-λαογράφο, τρεις καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων και έναν καθηγητή πληροφορικής ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη δράση.

Στη συνέχεια κάθε εκπαιδευτικός θα υλοποιήσει μια διδακτική πρόταση σύντομης διάρκειας (ενδεικτικά 2-5 ωρών) με την οποία εντάσσει ένα έκθεμα στη διδασκαλία κάποιου μαθήματος. Εφόσον ο εκπαιδευτικός το επιθυμεί, θα υλοποιήσει τη δράση  σε συνεργασία με συναδέλφους από το σχολείο του, ή άλλο, ενδεχομένως με διαθεματική προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης λειτουργεί ένας ψηφιακός χώρος στην πλατφόρμα moodle της Δ.Δ.Ε. Λάρισας για την επικοινωνία μεταξύ όλων των συντελεστών, την ανταλλαγή απόψεων και υλικού, την ανατροφοδότηση, ενδεχομένως την επίλυση προβλημάτων και την ενημέρωση για την πορεία των διδακτικών προτάσεων. 

Η διάρκεια της Μηχανής του Χρόνου ορίζεται από τον Οκτώβρη 2016 ως τον Μάρτη 2017.

Βασική παράμετρος της δράσης είναι η εφαρμογή της στο σχολείο να έχει νόημα για τους μαθητές, να τους ωθεί σε ενεργή συμμετοχή στη μάθηση, να άπτεται των ενδιαφερόντων τους, να αναδεικνύει δεξιότητές τους ώστε να νιώσουν ότι τις αξιοποιούν. Η υλοποίηση δεν απασχολεί τους μαθητές εκτός σχολικού χρόνου.

Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου
Μηχανή του Χρόν...
Μηχανή του Χρόνου

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15/12/2016 11:11